Eind augustus 2021 werd ik gecontacteerd door Jeffrey De Weyer met de vraag of Roosdaal eigen streekproducten heeft. Jeffrey werkt als chocolatier bij Belcolade in Erembodegem en speelt met het idee om een chocoladen streekproduct te maken voor Roosdaal. Hij komt in november immers wonen in de nieuwe wijk in de Driebek op Kattem.


Na een kort gesprek is hij er snel van overtuigd om een lokaal product te maken voor Kattem. De molen van Kattem zou het onderwerp worden.


In 2022 is 250 jaar geleden dat de molen werd gebouwd en 175 jaar geleden dat hij werd verplaatst naar het hoogste punt van Kattem. De molen van Kattem werd in 1772 gebouwd in de hof van het huis van de landmeter in de Herststraat op de hoek met het Hazeveld. Het was een houten korenwindmolen en de beste molen van de streek. In de lente van 1847 werd de molen verhuisd naar de zavelputten - het hoogste punt van Kattem in de Keistraat. Deze verhuis duurde 8 weken en gebeurde door de molenaar Petrus Franciscus Menschaert. Vier boerenpaarden en een paar kloeke Kattemse mannen trokken de molen over ronde balken naar zijn eindbestemming aan de zavelput.Dit spektakel bracht veel kijklustigen naar Kattem, zelfs uit Engeland, Frankrijk, Nederland en Duitsland. Hier draaide de molen tot 1937. De Engelse soldaten beschoten in 1940 de molen vanuit Okegem om deze onbruikbare te maken voor de Duitsers. In 1941 werd hij gesloopt.


Als herdenking aan onze molen lanceren we na 250 jaar een nieuwe versie van de molen: “Het Kattoems Meleken”. Jeffrey ging aan de slag en schakelde al vlug zijn collega Michaël Magdelyns – woont ook in Kattem – om hem te helpen bij de samenstelling van de vullingen voor onze pranille. Er werden proefverslagen gemaakt, met opmerkingen, aanpassingen, suggesties, … Na enkele proefavonden in september 2021 vonden we de juiste creatie. “Het Kattoems Meleken” was geboren!


Over de vorm was er echter geen enkele discussie: ons mooie logo op de vlag van Kattem moest uitdrukkelijk aanwezig zijn. Een matrijs werd besteld in Turkije waarmee de nodige mallen werden gemaakt.


Jeffrey en Michaël konden hun bazen overtuigen om mee in ons verhaal te stappen en zo kregen we van Belcolade alle basisproducten en mochten zij het atelier een dag gebruiken om ons Kattoems Meleken te maken.


De verkoop van de praline liep als een trein en de vraag bleek veel groter te zijn dan het aanbod, daarom wil Team Kattem de praline een paar keer per jaar produceren. Via Jeffrey kwamen we in contact met Chocolade Atelier Stuyven in Betekom www.stuyven.be– Ivan en Jasper, die Milaan San Remo won en 4de werd in het wereldkampioenschap in Leuven.


Atelier Stuyven zal niet alleen instaan voor de productie van de praline maar zorgt ook voor een prachtige nieuwe verpakking. Een mooie, voor onze pralines gepersonaliseerde, blikken doosje, zal voortaan onze pralines vergezellen… En het resultaat mag gezien en zeker gesmaakt worden.


Telkens naar Betekom rijden voor het afhalen van onze pralines werd meer en meer een last (dikwijls uren in de file). En na een goed gesprek met Ivan Stuyven en zijn akkoord en met veel dank voor alle steun die we van hem kregen veranderden we einde 2023 van leverancier. We overtuigden Chocolaterie Duchesse uit Iddergem om ons Kattoems Meleken te maken.

Geschreven door Ronny Geeroms

HET KATTOEMS MELEKEN

Terug