Joseph Braeckmans (1925-1979) was grafdelver, klokkenluider, stoelzetter en later gemeentearbeider in de gemeente Borchtlombeek. Jef was de zoon van Gustaaf (°23/10/1888) en Maria van Saen afkomstig van de Wolvenstraat in Pamel.  Hij was de kleinzoon van Joseph Braeckmans (1844) en Joanna Maria Van Cutsem (1850). De achterkleinzoon van Joseph Braeckmans (1812-1846) en Petronella Minner (1820-1901) (uit Café Bij de Vorre).


De Van Saenes waren een bekende slachtersfamilie in Pamel en omstreken. De familie Braeckmans woonde reeds enkele generaties aan de Ninoofseweg, 19 (thans Benedenstraat). De evolutie en modernisering (o.a. de elektrificatie) waren aan deze familie voorbijgegaan.  Zij zweerden bij de olielamp en de stallantaarn. Het gezin leefde nog zoals in het ancien regime (18e eeuw). Jef sukkelde in de leegstaande en ingevallen steenput voor de boerderij. Zij zus hoorde hem niet roepen en hij kwam op een dramatische manier om het leven door onderkoeling.


Anekdote Jef was een punctueel en devoot man die de opdrachten van zijn ouders (moeder) en de pastoor gehoorzaam uitvoerde.


De bakoven in het  geleeg achter het huis was ingestort. Jef kreeg de opdracht van zijn moeder Mieken, om in de winter, met de kruiwagen met houten wiel langs het jaagpad (tragel) van de Dender een nieuwe ijzeren poutrel (draagbalk) te gaan kopen bij ijzerwaren De Cooman. Aangekomen in Ninove werd hem duidelijk gemaakt dat een ijzeren balk van 300 kg onmogelijk kon vervoerd worden met de kruiwagen. De balk zou geleverd worden met de vrachtwagen.


Jef Maakte van de gelegenheid gebruik om op de terugweg alle familieleden te bezoeken (slagers-herbergiers).  Overal werd hij goed ontvangen.

Rond middernacht kwam Mieken, in volle paniek, bij mijn grootouders aankloppen.  Jef was vermist en Mieken dacht dat hij met de zware poutrel in den Dender was gereden en verdronken.


Mijn vader en mijn nonkel kregen de opdracht van mijn grootvader “ do van stiaun” om met de fiets naar Ninove te rijden en Jef te gaan zoeken.  Na hun winterse fietstocht naar Ninove troffen zij Jef uiteindelijk aan bij zijn nonkel op Leberg ( momenteel cafe “het hart van Roosdaal”).

Met wat begeleiding raakte Jef thuis na zijn avontuurlijke tocht naar Ninove. ...de bakoven raakte nooit herstelt .

JEF VAN MIEKEN VAN SAEN

Geschreven door André Leemans

Foto’s van archief Team Kattoem

Terug