Op zondag 16 februari 2025 om 10u00 verzamelde een groep sjarels van Team Kattoem zich voor een bijzondere taak: het oude Stenen Kruis verplaatsen naar zijn nieuwe rustplaats in de Kapel op de Kapelleweg. Erick, Petrus, Pierre, Guy, Hans, Renato en Ronny waren enthousiast en vol energie toen ze aan hun missie begonnen: het kruis uitgraven.
Al snel bleek echter dat het beton rond het kruis niet zomaar zou wijken voor schoppen en ander handgereedschap. Tijd om een hulplijn in te schakelen: Kurt van Tuinen Leemans werd gebeld om zijn kraan in te zetten. Maar ondanks deze extra hulp was het al na één uur, en het kruis gaf nog steeds geen krimp.
De vastberadenheid van het team was echter ongebroken. Na wat overleg en de nodige frustraties schakelden ze een tandje bij. Boorhamers, een zware slijpschijf van Ruben en de zwarte verreiker van Kurt kwamen in stelling. En toen, eindelijk, gebeurde het: om 15u20 viel het laatste zware stuk beton van de voet van het kruis.
Toen ontdekten we iets bijzonders: op de sokkel in de grond, die in uitstekende staat verkeerde, stond een tekst gegraveerd:
HOF TER CATTHEM
OVERLEDEN DEN 18 JULI
EN DE BEGRAVEN
IN DE PROCHIE VAN
PAMEL BIDT GODT
VOOR DE RUST VAN
SYN ZIEL
RIP
Het werd al snel duidelijk: dit kruis was niet alleen een fysiek monument, maar ook een stukje rijke geschiedenis.
En was er nog meer te ontdekken. De zijwanden van het kruis waren fijn gebouchardeerd door een vakman, en we ontdekten sporen van smeedwerk die ooit op het kruis waren aangebracht.
De conclusie werd snel getrokken: dit was oorspronkelijk een prachtig monument.
Toen het kruis in de houten structuur werd geplaatst om te worden vervoerd, stuitten we op een nieuw obstakel. Het kruis was 2,2 meter hoog, en dat bleek te groot voor de Kapel, waar de deurhoogte net 2 meter was.
Met plan A niet haalbaar, schakelden we over op plan B: het kruis kreeg een ereplaats achteraan in de kerk van Kattem. De kerkraad werd benaderd en we hopen op een positief antwoord, zodat dit bijzondere kruis zijn verdiende plek kan krijgen in de kerk, als eerbetoon aan het verleden van de gemeenschap.
Hierna de volledige tekst die op de sokkel van stenen kruis werd gebeiteld: