Een delegatie van Team Kattoem heeft overlegd met de gemeente over de renovatie van onze kapel in de Kapelleweg. Het werd een zeer constructieve vergadering. Hierna hierover wat meer info.

Dinsdag 4 april 2023 had een delegatie van Team Kattoem (Renato, Hans en Ronny) een vergadering over onze kapel met burgemeester Wim Goossens, 1ste schepen Johan Van Lierde en het experten team “kapellen en kruisen” Roosdaal (Koen Arijs - cultuur Roosdaal, Anne-Mie Havenmans - kunsthistorica, Christophe Soulliaert - industrieel ingenieur bouwkunde).


Onze kapel is in slechte staat en de renovatie zal een pak geld kosten. De gemeente is echter bereid om de komende twee jaar een serieuze inspanning te doen om de kapel te renoveren.

De renovatie van onze kapel is prioritair voor de gemeente omdat ze:

· De grootste is van Roosdaal

· In zeer slechte staat is

· Veel bezocht wordt

· Wordt gedragen door de gemeenschap van Kattem


De gemeente heeft een budget voorzien van om en bij de 25.000 euro en kan bij de provincie ook per ja subsidies aanvragen van 35% van de kost met maximum van 8.750 euro per subsidie. Deze subsidie kan wel maximum van 2 jaar na elkaar gebruik worden voor eenzelfde kapel. In het beste geval kan dus voor Kattem 17.500 verkregen worden voor een renovatiekost van minimum 50.000 euro.

 

We vroegen een planning van de geplande werken waar eerst de dringendste werken worden aangepakt (oplossen van het vochtprobleem is het grootste probleem, dak stabiliseren, eigendomskwestie kapel regelen via notaris, omgeving verfraaien, …) Van zodra we deze tijdlijn ontvangen brengen we u op de hoogte.


De opbrengst van 3.000 euro van de wafelbak (door jullie massale steun een groot succes – waarvoor nogmaals een dikke merci) zullen wij integraal spenderen aan de renovatie van de binnenkant (blootleggen muurschildering, plakken muren, ander plafond, verven, nieuwe sokkels voor de beelden, restauratie van het Mariabeeld van de hoge eik (via gasbehandeling tegen de beestjes) en misschien een altaar meubel.

Onze werken kunnen we echter pas starten nadat de dringendste werken zijn beëindigd.


Wij houden u alvast op de hoogte van de voortgang van de werken en zullen niet nalaten om wat druk te zetten op de realisatie van de renovatie van onze kapel. Wij hadden na de vergadering een goed gevoel: het komt in orde. Tot vandaag kregen we geen enkele planning van de renovatiewerken, niettegenstaande we dit al meermaals vroegen.

Geschreven door Ronny Geeroms

Schepencollege 17 juli 2023ONS CONTACTEREN

info@kattem.be

teamkattoem@gmail.com

OVER DEZE WEBSITE

Disclaimer

Onze partners

Foto: Louis Van Eenoo

RENOVATIEWERKEN KAPEL

4 DECEMBER 2023

13 JANUARI 2024

20 JULI 2023

15 JANUARI 2024

Aan de Kapelleweg op Kattem staat er een kapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van den (hooge) Eik. Anderen bronnen vermelden dat deze kapel werd toegewijd aan O-L-Vrouw van Scherpenheuvel.

Deze kapel is van veel vroegere datum dan de parochiekerk. Rond 1880 heeft men er de toen staande kapel afgebroken en een nieuwe gebouwd. Tot 1947 droeg de pastoor/onderpastoor van Borchtlombeek er met Pasen de mis op en bij elk overlijden bad men er de rozenkrans. Dagelijks klepte het klokje het angelus en ook bij feesten luidde het klokje.

De eerste grondige renovatie van de kapel gebeurde dank zij een storting van 35.000 Bfr (nu 868 euro) op 24/09/1987 door de K.V.L.V. Vrouwengilde van Kattem.


werken-kapel.png

14 FEBRUARI 2024

16 FEBRUARI 2024

DE KAPEL

STAND VAN ZAKEN IVM RENOVATIEWERKEN

7 MAART 2024 - Algemene vergadering Cultuurraad

11 JUNI 2024

Kattem Team Kattoem Markante figuren Verhalen Agenda Nieuws De kapel